6.12.2011

Polaskia chichipe

Syn.: Lemaiocereus chichipe.
Hoito: Yläkuvan yksilö on hankittu vuonna 2008, jolloin se oli 11 cm korkea. Se on kasvanut kolmen vuoden aikana 12 cm ja on nyt 23 cm korkea, hieman viisto. Siinä on 7 särmää. Lajilla on särmiä Hechtin (1982) mukaan 7 - 9 tai enemmänkin, Herbelin (1980) mukaan tavallisesti 9, desert-tropicals.com-sivuston mukaan 9 - 12, Puupposen (1962) mukaan 11 - 12. Hyvä tuntomerkki on rungon kirjavuus nuorella yksilöllä. Laji on kotoisin Meksikosta ja voi kasvaa 5 m korkeaksi. Kaktus on helppohoitoinen. Kukintaa ei kannata odotella, kuten ei pylväskaktuksilla yleensäkään.
Sijoituspaikka: Täysi aurinko, lämmin. Kuvan yksilö on ollut kasvihuoneen lämpimimmällä ylähyllyllä. Puupposen (1962) mukaan laji ei siedä kesälläkään ulos viemistä, mutta minulla se on kyllä ollut ulkona tuulensuojaisessa paikassa lähellä tuuletusikkunaa, josta virtaa lämmintä ilmaa. Talvetus min. 12 - 13 C. Pärjää talven myös huoneenlämmössä, valoisassa paikassa.
Kastelu: Niukanpuoleinen tai kohtalainen. Talvi kuivana. Jos talvehtii huoneenlämmössä, voi antaa muutaman kerran hieman vettä.
Multa: Normaali kaktusmulta. Mielestäni pylväskaktukset on helpompi istuttaa yksilöruukuihin eikä yhteisistutuksiin, koska yksittäiset ruukut kuivuvat nopeammin ja siten liikakastelun vaara vähenee. Yksittäiset ruukut on myös helpompi sijoittaa lämpimille paikoille, esimerkiksi amppelitelineeseen tuuletusikkunan viereen.

Esittelen tässä myös toisen kaktuksen. Saattaisikohan myös alemman kuvan kaktus olla Polaskia chichipe, vaikka se on selvästi erinäköinen kuin ylempi yksilö? Siinä on kuusi särmää, väri on sinertävän vihreä. Hopeanvivahteinen kuviointi on selvästi heikompi kuin yläkuvan yksilöllä. Runko on selvästi vantterampi kuin yläkuvan yksilöllä. Rungon juuri on hieman kierteellä. Piikit ovat samantapaiset kuin yläkuvan yksilöllä, mutta areolien väli on selvästi suurempi eli ne ovat harvemmassa. Kaktus on hankittu vuonna 2007 noin 10 cm korkeana. Se on kasvanut neljässä vuodessa 11.5 cm eli on nyt 21.5 cm korkea ilman piikkejä. Yleensä en istuta kaktuksia huvittaviin ruukkuihin, mutta tämä kaktus ei ole ollut moksiskaan jouduttuaan viime keväänä savimaljakkoon. Saapa nähdä, onnistuuko mullanvaihto ensi keväänä maljakkoa rikkomatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti