18.12.2011

Mammillaria

En ole vielä tunnistanut kuvan kaktusta. Olen pitänyt sitä Mammillaria spinosissima -lajisena, mutta piikit eivät täsmää lajimääritelmään. Punertavia keskipiikkejä on 6, vaaleampia sivupiikkejä noin 14. Kuvan yksilö on ainakin 13-vuotias, yksiversoinen, runko on 40 cm pitkä. Herbelin (1980) mukaan M. spinosissimalla on 20 - 30 sivupiikkiä ja 7 - 15 keskipiikkiä, rungon korkeus 30 cm. Mammillarias.net-sivuston mukaan M. spinosissima ssp. spinosissimalla on 12 - 15 keskipiikkiä. M. spinosissima ssp. tepoxtlana täsmäisi kyseisen sivuston mukaan piikkien sekä korkeuden osalta paremmin.
Kuvan yksilö ei ole kukkinut niiden neljän vuoden aikana, jotka se on ollut hoidossani. Rungossa on keskellä kapeampi kohta. Luultavasti se on parina vuonna saanut hyvin niukalti vettä.
Hoito: Täsmennän hoito-ohjeita, kun laji varmistuu.
Sijoituspaikka: Mammillarioiden sijoituspaikka on aurinkoinen ja lämmin, mutta ne eivät yleensä kaipaa täyttä paahdetta. Talvi viileässä noin +10 C.
Kastelu: Kohtalainen tai niukahko. Talvi kuivana.
Multa: Kaktusmulta, johon on lisätty tiilensiruja ja/tai lecasoraa läpäisevyyttä parantamaan. Kuvan yksilö asuu Mammillarioiden yhteisastiassa.

2 kommenttia:

  1. Kaktuksia olen aina silloin tällöin yrittänyt kasvattaa. Tarkempia nimimäärityksiä ei ole koskaan ollut, mutta kun kaikki kiinnostaa, niin pidän näistä sivustoista. Täältä löytyy tietoutta, jota voinen käyttää kasviharrastusessani.
    Nyt olen saanut pari kaktusta viihtymään useamman vuoden, kun olen hieman paneutunut asiaan. Aikaisemmin on tullut sitä juurimätää ja villakilpikirvoja.
    Kesällä huomasin , että tuosta toisesta, jossa on sellainen rypäs korkeita kaktuksia, niin niistä muutamat olivat menettäneet vihreän värinsä ja kun kokeilin pinseteillä, nousivat kevyesti mullasta ja ne olivat aivan onttoja. Hieman oudoksutti tuollainen pelkkä kuori.

    VastaaPoista
  2. Käsitykseni mukaan sisältä mädäntynyt kaktus muuttuu lopulta ontoksi, kuivaa pystyyn. Ostin kerran kukkakaupasta kauan toivomani harvinaisuuden ja kotona se osoittautui ontoksi ja kuolleeksi. Aina kaktus ei näytä päällepäin, että sillä menee huonosti.

    VastaaPoista