28.12.2011

Kaktussymboliikkaa

Kaktukset ja ruusut ovat molemmat piikkisiä kasveja, joilla on ihanat kukat. Kaikkien kaktusten kukat eivät ole ruusunkukkien kokoisia, mutta esimerkiksi monien Echinopsis-lajikkeiden kukat muistuttavat ruusuja sekä kokonsa että ihanan tuoksunsa puolesta (kuva oikealla).

Kaktukset ja ruusut symboloivat kuitenkin melkein päinvastaisia asioita. Ruusut symboloivat väristä riippuen mm. rakkautta, intohimoa, puhtautta ja viattomuutta. Ruusunkukka esiintyy myös heraldiikassa. Esimerkiksi pikkulottien rintaneulassa ruusu symboloi urheutta, rohkeutta ja voittoa.

Löysin netistä artikkelin, jonka mukaan kukkien kielessä kaktukset symboloivat lämpöä ja rakkautta. Ikävä kyllä olen huomannut, että arkielämässä kaktuksia käytetään usein symboloimaan kielteisiä asioita. Kaikki kaktukset eivät ole piikkisiä, mutta piikkisyys on se ominaisuus, joka kaktusten kohdalla aina nostetaan esiin. Ruusuille se annetaan anteeksi. Kun deodoranttimainoksessa halutaan kertoa, että tämä tuote pehmentää kainaloiden ihon, mainoksen nainen heittää kaktuksen roskiin (!) ja samalla todetaan: Hyvästit sängelle! Ruusua ei tietenkään heitetä roskiin, vaikka sekin on piikkinen.

Alimmassa kuvassa on taulu, jossa kaktuksia on käytetty symboloimaan arjen lohduttomuutta tai menetettyä rakkautta. Kuvassa oleva valoläikkä johtuu salamavalosta.

Elokuvassa Pretty woman naispääosaa esittävä Julia Roberts yrittää tehdä vaateostoksia hienossa putiikissa, jossa häntä kohdellaan huonosti. Putiikki on sisustettu muovikaktuksilla. Toivon kovasti, että sisustusvalinta johtuu siitä, että  Los Angelesissa kaktuksia pidetään hienostuneina kasveina - mutta pelkäänpä pahoin, että ne ovat interiöörissä symboloimassa henkilökunnan piikikkyyttä.

Ruusulle annetaan anteeksi myös se, että se vaatii paljon hoitoa ja lannoitusta. Ehkä se juuri siksi symboloikin rakkautta? Mutta kyllä kaktuskin on hyvä rakkauden symboli: se on sitkeä, urhea, vähään tyytyvä ja kukkii ihanasti, joskin kukinta on usein lyhytaikainen. Kaktuksen hoito on pitkäaikainen projekti, kuten hyvä rakkaussuhdekin.

Ruusuja ei myöskään pidetä vitsikkäinä. Kaktuksiin valitettavasti tökitään ylimääräisiä koristeita, kuten silmiä ja kuivakukkia. Joulun alla näin myytävänä tonttuasuun puettuja pikkukaktuksia - eiväthän ne raukat edes saaneet valoa tonttupukunsa alla! Huumorissa ei toki ole mitään pahaa, minun puolestani kaktukset saavat kernaasti symboloida huumoria, kunhan muistetaan, että ne ovat eläviä kasveja.

1 kommentti:

  1. Kyllähän kaktukset ovat aika sympaattisia kukkia.
    Se on varmaankin tuo ruusun kukka, joka antaa ne piikit sille anteeksi ja tuoksu.
    Mutta kuinka palkitsevaa ja ainut kertaista on nähdä kaktuksensa kukkivan. Sitä ihmettä en ole saanut kokea. Tai oikeastaan, onhan minulla joskus nuo lehtikaktukset kukkineet ja niistäkin kukista olen ollut tosi iloinen. Ei voi verrata sitä iloa kukkivaan ruusuun.

    VastaaPoista