1.12.2011

Parodia leninghausii

Syn.: Notocactus leninghausii, Eriocactus leninghausii, Goldfinger
Hoito: Helppohoitoinen, sietää hoitovirheitä. Laji on helppo tunnistaa: sillä on pitkähköt kullanruskeat piikit, versot ovat n. 10 cm paksuja ja yläosan "napa" on kallistunut kohti aurinkoa (ks. kuva vasemmalla kasvitieteellisestä puutarhasta). Laji on kotoisin Brasiliasta ja voi kasvaa eri lähteistä riippuen 60 cm - yli 1 m korkeaksi.
Oikeanpuoleisen kuvan yksilö on 31 cm korkea ja ainakin 9-vuotias. Iän määrittely perustuu siihen, että se on hankittu neljä vuotta sitten, jolloin siinä oli jo versoja juurella, ja tämä laji versoo 5-6-vuotiaana. Se on kasvanut neljän vuoden aikana 16 cm, joista 14 cm kahden viime vuoden aikana sen jälkeen, kun se pääsi yksilöruukusta isompaan yhteisastiaan. Se ei ole vielä kukkinut. Runko on kovin viisto; en ole käännellyt astiaa, koska luin jostakin, että kaktuksen yläosa muuttuu epämuotoiseksi, jos aurinko yhtäkkiä tuleekin eri suunnasta.
Sijoituspaikka: Pohjois-Suomen oloissa aurinkoinen, mutta ei tarvitse täyttä paahdetta. Eteläisemmissä paikoissa puolivarjo riittää. Varjosta keväällä varsinkin nuoria yksilöitä. Ei ole kylmänarka, lämpötila saa yöllä käväistä lähellä nollaa. Talvi viileässä min. +5 C.
Kastelu: Kohtalainen. Juuristo ei ole herkkä mätänemään, mutta jos saa liikaa vettä ja ravinteita, runkoon voi tulla pystysuora halkeama. Talvi kuivana.
Multa: Normaali kaktusmulta. Viihtyy yhteisistutuksessa, jossa juurille tilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti