28.11.2011

Opuntia

En ole vielä tunnistanut kuvan Opuntia-lajiketta. Opuntioiden tunnistaminen on vaikeaa, sillä niitä on satoja erilaisia. Kaktus on väriltään tummanvihreä, piikit kellanruskeat. Kussakin areolissa on nippu sivupiikkejä, joiden pituus muutamasta millistä noin senttiin, sekä yksi pitempi piikki noin 1.5 - 2 cm (ks. lähikuva alla; lehdykkä on luonnonvalossa raikkaanvihreä, ei sinertävä kuten kuvassa). Lehdykät ovat ohuehkoja, mutta eivät niin ohuita kuin Opuntia brasiliensis -lajilla. Kuvan yksilö on noin 6-vuotias ja 53 cm korkea. Se on tehnyt suunnilleen yhden lehdykkäkerroksen per vuosi. Kaktuksen alaosassa näkyvät rusehtavat osat ovat normaalia iän myötä tulevaa puutumista.
Hoito: Hoidossa ei ole ollut muita ongelmia kuin toissa talvena patteriremontin aiheuttama talvikasvu. Yläkuvassa keskellä näkyvä pitkulainen, ohut lehdykkä syntyi, kun patteria ei voinut säätää pienemmälle ja kaktusparka luuli kevään tulleen. En ole raaskinut poistaa venähtänyttä lehdykkää. Nyt sen päähän onkin kasvanut normaali pyöreä lehdykkä.
Sijoituspaikka: Kaktus on väriltään tummanvihreä, joten en ole laittanut sitä täyteen auringonpaahteeseen varsinkaan keväällä. Se ei tosin koskaan ole osoittanut merkkejä auringonpolttamista. Talvi viileässä.
Kastelu: Opuntioiden kastelu on niukanpuoleinen. Talvi kuivana.
Multa: Normaali kaktusmulta. Multaan voi lisätä tiilensiruja tai lecasoraa läpäisevyyttä parantamaan, mutta se ei ole välttämätöntä, jos kastelu on maltillista.

5 kommenttia:

  1. oho! Keräsin lapsena kaktuksia (niitä oli kymmeniä erilaisia) kunnes kyllästyin ja hävitin ne kaikki! :(

    VastaaPoista
  2. mahdatko olla tunnistannut tätä kaktusta tässä parin vuoden aikana?

    minulla oli samanlainen kaktus jonka pelastin roskapöntöstä.
    sen varsi oli puolimetrinen, muuttunut puumaiseksi ja siinä oli 1 noin sormenpään kokoinen lehti ihan yläreunassa.
    oli niin ruma että pidin siitä rehusta. noin 5 vuoden huolellisella laiminlyönnillä se innostui kasvamaan mutta sitten muutin nykyisen vaimoni kanssa yhteen ja se kuoli hyvään hoitoon.

    haluaisin uuden tuollaisen kun se tuntuu olevan tälläiselle miehelle juuri sopiva kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lajin tunnistamisella ei ole suurta merkitystä hoidon kannalta. On tärkeää malttaa "laiminlyödä" kaktusta talvella eli olla kastelematta - eihän talviunessa olevalle karhullekaan kaadeta vettä päälle, vaan annetaan levätä rauhassa viileässä paikassa.

      Poista