6.11.2011

Stetsonia coryne

Hoito: Kotoisin Bolivian vuoristosta. Helppohoitoinen ja nopeakasvuinen. Luonnossa voi kasvaa 8 m korkeaksi. Minulla on ollut kuusi tämän lajin edustajaa, hankintakoko 5.5 cm - 30 cm. Parhaiten ovat lähteneet kasvuun 15 cm korkeina ostetut; tietenkin kyseessä voi olla laatuerokin myyntierien välillä. Kuvan kaktuksista vasemmanpuoleinen on ostettu 15 cm korkeana ja se on neljässä vuodessa kasvanut 35 cm, nyt siis 50 cm. Oikeanpuoleinen on ostettu samana vuonna 30 cm korkeana, mutta se on neljässä vuodessa kasvanut vain 6 cm, nyt siis 36 cm. Kasvu käynnistyi kunnolla vasta viime vuonna. Ehkä suuren yksilön on vaikeampi tottua Pohjois-Suomen olosuhteisiin. Se myös reagoi herkemmin sään viileyteen muuttumalla vaaleamman vihreäksi, kuten kuvassa. Tällaisten suurten pylväskaktusten kukintaa ei kannata odotella, mutta liki kymmensenttiset piikit ovat näyttäviä. Onnistuneesta kasvatuksesta kertoo se, jos runko on tasapaksu ja uudet piikit pitkiä ja vahvoja.
Sijoituspaikka: Aurinkoinen, lämmin. Varjele kylmän ja kostean yhdistelmältä. Ota sisälle ajoissa ennen syksyn viileitä sadesäitä. Talvetus lämpimämmässä kuin kaktuksilla keskimäärin, n. 13 - 15 C.
Kastelu: Kohtalainen. Kastele ruukun laidoille, ei kasvin juurelle. Multaan voi tehdä reunoille koloja, jotta vesi lähtee imeytymään laidalta.
Multa: Normaali kaktusmulta. Näin isoille yksilöille koko multaa ei kannata vaihtaa joka vuosi, vaan ainoastaan pintamulta ja lannoitella kasvia sen lisäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti