17.11.2011

Sairastupa osa 1

Kaktusten kasvattaja ei valitettavasti välty menetyksiltä, ainakaan jos kokoelma on suurehko.

Ostin kuvan kaktuksen vuonna 2008. Se oli jo aika iso ja maksoi 15,90 euroa. Kesällä 2009 se kukki ahkerasti koko kesän. Kuvan ottamisen jälkeen sen laelle puhkesi koko nippu punaisia kukkia. En ole onnistunut määrittämään sen lajia - jossakin vaiheessa arvelin sitä Matucana weberbaueri flammens -lajiseksi, mutta silloin kukan kai pitäisi olla oranssi. Se saattaisi olla jokin Parodia-lajikekin.

Vuonna 2010 ruukutin sen uudestaan eikä se sinä kesänä kukkinut, minkä arvelin liian lämpimästä talvetuksesta johtuvaksi. Loppukesällä 2011 se oli huonovointisen näköinen, kutistunut. Marraskuussa huomasin siinä villakilpikirvoja. Kun vein sen syrjään hoitotoimenpiteitä varten, huomasin rungon olevan epäilyttävän lötkö. Kokeilin varovasti nostaa runkoa syömäpuikon avulla. Kaktus nousi heti kevyesti ruukusta ylös - se ei ollut juurtunut uuteen ruukkuun ollenkaan. Sillä ei ollut juuria enää ollenkaan.

Päätin poistaa kaktuksen. Leikkasin sen keskeltä halki nähdäkseni, mikä sille oli tullut. Oheisessa poikkileikkauskuvassa se näyttäisi joutuneen juurimädän uhriksi. Olen ilmeisesti kastellut sitä liikaa. Ehkä uusi multakin oli vääränlaista - liian humuspitoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti