10.11.2011

Mammillaria elongata

Hoito: Kotoisin Meksikosta. Piikit voivat olla keltaisia (ylin kuva) tai punaruskeita (keskimmäinen kuva). Versot ovat noin sormenmittaisia, korkeintaan 20 cm korkeita ja muodostavat rykelmiä. Kukat ovat pieniä, vaaleankeltaisia tai vaaleanpunaisia. Helppohoitoinen, kunhan hillitsee kastelua.
Sijoituspaikka: Aurinkoinen, lämmin. Ei tarvitse kokopäiväistä paahdetta, pärjää puolivarjossakin. Talvi viileässä +5 - +10 C.
Kastelu: Niukka. Kastele vähän kerrallaan ja anna kuivua välillä. Talvi kuivana.
Multa: Pitää mineraalipitoisesta mullasta. Lisää normaaliin kaktusmultaan hieman savea. Lisäksi tiilensiruja ja/tai lecasoraa läpäisevyyttä parantamaan. Saviruukku käy hyvin. Kasvatus yhteisistutuksissa, kuten kuvissa, vähentää liikakastelun riskiä.
Lisäys: Pistokkaista myöhäiskeväällä.

Tätä kaktuslajia on saatavana myös cristata-muodossa Mammillaria elongata forma cristata (alin kuva). Se on periaatteessa samanlainen kasvi kuin ylimmässä kuvassa, mutta kasvutapa on mutaation johdosta aaltomainen. Cristata-muotoja on olemassa monista muistakin kaktuksista. Cristatat ovat hauskannäköisiä, mutta niitä on melko vaikea hoitaa. Oikeaa kastelun määrää on vaikeampi päätellä kaktuksen ulkonäöstä. Lisäksi jotkut cristata-kaktukset tekevät versoja, jotka eivät olekaan aaltomaisia, vaan "tavallisia", ja kun nämä versot leikkaa pois, kaktus saattaa kuolla. Minulla ainoa kestäväksi osoittautunut cristata-kaktus on keskimmäisessä kuvassa näkyvä kellanruskea rykelmä, Hildewintera aureispina forma cristata; niitä minulla on ollut puolisen tusinaa yksilöä eikä yksikään ole kuollut. Sen sijaan alakuvan Mammillaria elongata forma cristata -lajin molemmat yksilöt menehtyivät. Aion kuitenkin yrittää sellaisen kasvatusta vielä uudestaan.

1 kommentti:

  1. Hienoa! Itse tykkään näistä muodoista kaktuksissa!

    Kasvattelen itse kaktuksia vielä pohjoisempana :)

    VastaaPoista