13.11.2011

Echinocactus grusonii

Syn.: Kultasiilikaktus, anopinjakkara, Golden barrel cactus.
Hoito: Kotoisin Meksikosta. Oikeaoppisesti hoidettuna kasvaa yli metrin korkuiseksi palloksi (ks. alempi kuva, jossa kasvitieteellisen puutarhan hoidokkeja). Tätä lajia voi kasvattaa huoneenlämmössä ympäri vuoden. Muuten se ei mielestäni ole helppohoitoinen, sillä se palaa Pohjois-Suomen pimeän talven jälkeen helposti kevätauringossa ja myöhemminkin kesällä, ainakin ulkona pidettynä. Jos sitä varjelee palamiselta, se venähtää valon puutteessa pitkulaiseksi. Itselläni on kaksi yksilöä, jotka molemmat ovat venähtäneet liian pylväsmäisiksi. Ylemmässä kuvassa näkyvä yksilö on 16 cm korkea eli noin 10-vuotias. Laji on myös kylmänarka. Nuoret taimet ovat erinäköisiä kuin aikuiset, mikä aloittelijoilla hankaloittaa lajin tunnistamista. Laji kukkii vasta vuosikymmeniä vanhana.
Sijoituspaikka: Aurinkoinen ja lämmin. Kevätkesällä kaktus on hitaasti totutettava aurinkoon. Kuvan yksilössä on särmien välissä vaaleita viiruja merkkinä auringonpolttamista. Ota kaktus kesälläkin ulkoa sisälle, jos yöt ovat alle +8 C; liian kylmässä runkoon tulee rusehtavia läiskiä. Talvetus yli +10 C. Sietää myös talvetuksen huoneenlämpötilassa.
Kastelu: Kohtalainen. Joidenkin lähdeteosten mukaan talvellakin kastellaan hieman, joidenkin mukaan pidetään kuivana. Itse olen talvettanut n. 13 C lämmössä ja antanut 5 kk talvilevon aikana pari kertaa hieman vettä. Jos talvetus on huoneenlämmössä, kastellaan niukalti korkeintaan kerran kuussa. Silloin kasvin olisi tärkeää saada valoa, ettei se menetä pyöreää muotoaan.
Multa: Normaali kaktusmulta. Juuristo katkeilee herkästi, joten ruukuta harvoin ja varovasti. Matala, väljä ruukku on paras. Multaan voi lisätä hieman savea tai laittaa savikokkareita pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti