7.7.2012

Vaurio Isolatocereuksen kasvupisteessä

Viime yönä kookkaan Isolatocereus dumortieri -kaktuksen päähän ilmaantui outo vaurio. Auringonpolttaman seurauksena syntynyt halkeama? Etana haukannut palasen yön aikana (kaktuksen saavi oli nurmikolla pation öljyämisen takia)? Viisi päivää sitten annetun roiman vesiannoksen eli liikakastelun takia syntynyt halkeama?

Aika näyttää, miten kaktus lähtee tästä kasvamaan. Jos vaurio johtuu hoitovirheestä ja siitä jää pysyvä haitta, se harmittaa, koska tämä Isolatocereus dumortieri -yksilö on kasvanut reippaasti ja ongelmitta noin puoli metriä viidessä vuodessa. Ainoastaan pitkillä sadekausilla siihen on tullut muutama sienitäplä, jonka seurauksena olen evakuoinut sen kuiviin sisätiloihin.

Jatkoa sairauskertomukselle 16.8.2012: Olen melko varma, että etana söi kaktuksen kasvupisteen. Urhea Isolatocereus on päättänyt taistella hengestään. Kasvin päähän on jo viikkoja sitten ilmaantunut uudelta kasvupisteeltä näyttävä osa. Se ilmaantui roiman kastelun jälkeen - ehkäpä kasvi totesi, että kun vettä kerran tulee, niin pakko on kasvaa, ettei halkeaisi, joten uusi kasvupiste piti saada aikaan. Viime viikkoina ei kuitenkaan ole enää tapahtunut mitään. Uutta kasvua ei ole ilmaantunut. Eilen kastelin taas kasvin siinä toivossa, että kastelun aiheuttama kasvupaine auttaisi sitä saamaan kasvupisteen uusintamisprojektin valmiiksi ennen talvea. Viikko on ollut helteinen, joten elätän toiveita, ettei kaktus ryhdy mätänemään, vaikka sillä olisikin vaikeuksia varastoida saamaansa vettä kasvamalla yläosasta. Kahtena edellisenä kesänä kaktus on kasvanut noin 3 cm kuukaudessa.Minulla ei ole kasvitieteellistä koulutusta, joten hoitotoimenpiteilläni ei ole tieteellistä pohjaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti