26.10.2011

Echinopsis subdenudata

Syn.: vanhapoika.
Hoito: Jos voisin pitää vain yhtä ainoaa kaktusta, se olisi tämä. Kuten bolivialaiset vuoristokaktukset yleensä, se sopii Pohjois-Suomen olosuhteisiin erinomaisesti. Se on helppohoitoinen, sietää jonkin verran liikakastelua ja suostuu kukkimaan, vaikkei olisi saanut talvehtia kunnolla viileässä. Hurmaavan tuoksuinen kukka kestää vain päivän, mutta kukkia voi ilmaantua pitkin kesää ja monta kerralla. Kaktus on helppo tunnistaa: se on kukkakaupassa poikasena mandariinin muotoinen (ks. vasen yksilö kukkivan yksilön vieressä), melkein piikitön, samettisen näköinen, ja harjanteiden päällä on valkoisia pikku "tupsuja". Iän myötä kaktus muuttuu pitkulaisemmaksi, mutta jää alle 10 cm korkeaksi. Viime aikoina olen nähnyt tätä kaktusta myytävän myös pieninä rykelminä; en osaa sanoa, kukkivatko ne yhtä herkästi kuin yksittäiset taimet.
Sijoituspaikka: Valoisa. Ei pidä auringonpaahteesta. Talvetus min. +5 C. Talvella liian lämpimässä väri kalpenee ja muoto muuttuu päärynämäiseksi.
Kastelu: Kesällä runsaampi kastelu kuin kaktuksilla keskimäärin. Talvella kuivana.
Multa: Tavallinen kaktusmulta. Tarvitsee ravinteita kukkiakseen, joten ruukuta muutaman vuoden välein uudestaan. Voi lannoittaa kaktuslannoitteella. Ravinteiden liiallisuus johtaa siihen, että kaktus versoo muttei kuki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti