10.1.2012

Kaktuskokoelmat osa 10

Pohjalainen kaktusharrastaja, joka on kasvattanut kaktuksia noin 40 vuoden ajan, on kertonut kaktuksistaan Kotipuutarha-lehdessä 1/2006 s. 22-28 sekä Kotiliesi-lehdessä 2/2010 s. 58-61. Hän on myös esitellyt kokoelmansa televisiossa puutarhaohjelmassa. Olen ottanut hyvin paljon oppia hänen viljelymenetelmistään, joskin olen soveltanut niitä Pohjois-Suomeen sopivammiksi. Menetelmien toimivuudesta minut on vakuuttanut se, että hänen kokoelmassaan kukkivat vaateliaammatkin kaktukset, eivät vain helpot lajit.

Tämä kaktusharrastaja kasvattaa kaktuksiaan kasvihuoneessa hyvin aurinkoisella paikalla. Oletan, että Gymnocalycium-lajikkeille kasvihuone voi olla liiankin aurinkoinen, sillä artikkelien kuvissa erotan vain yhden Gymnocalyciumin. Suurin osa kaktuksista tietysti viihtyy luullen olevansa kotiseudullaan. Oma kasvihuoneeni jää iltapäivällä pensasaidan varjostamaksi - sen takia yritän sijoittaa eniten aurinkoa vaativat lajit yksittäisruukkuihin ylähyllylle, mihin aurinko osuu pisimpään.

Tämä kaktustenkasvattaja istuttaa hoidokkinsa yhteisistutuksiin muovisiin laatikoihin, joiden pohjassa ei ole reikiä. Olen havainnut tämän erinomaiseksi istutusmenetelmäksi. Pohjalaisharrastaja kastelee kaktuksensa kesäaikaan laatikoiden laitoja myöten noin kerran kuussa. Itse en uskalla mennä niin äärimmäiseen kasteluun, koska ilmasto täällä Pohjois-Suomessa on viileämpi ja kesä lyhyempi. Kastelen muovilaatikoissa kasvavat kaktukseni noin 3 viikon välein. Silloinkaan en kastele niitä "laitoja myöten", mutta roimasti kuitenkin, niin että multa sihisee ja kuplii, kun ilma poistuu kuivasta mullasta. Pienemmissä ruukuissa kasvavat saavat vettä useammin.

Pohjalaisharrastaja kertoo, etteivät hänen kaktuksensa saa talven lepokaudella pisaraakaan vettä. Minä olen pikku tilkkasen antanut vuodenvaihteen jälkeen, en tosin kaikille lajeille. Pohjassa kaktukset pääsevät kasvihuoneeseen jo maaliskuun lopulla, täällä pohjoisessa vasta kuukautta myöhemmin. Sen takia minulla on maalis-huhtikuussa kaktuksille "kolmas vuodenaika", olohuonekausi, jolloin kaktukset on jo tuotu pois talvilepopaikasta, mutta niitä ei vielä voi siirtää kasvihuoneeseen pakkasten takia. Ensimmäiset kevätkukkijat aloittavat kukintansa olohuonekaudella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti