Oheisissa kuvissa on kaksi esimerkkiä kaktuksen sienitaudeista. Kokemusteni mukaan suuren ilmankosteuden aiheuttamalle sienitaudille ovat herkkiä erityisesti sileärunkoiset, kookkaat, vähäpiikkiset kaktukset.
Yläkuvassa on sienitaudista kärsivä Opuntia brasiliensis -kaktuksen (lajimääritys epävarma) lehdykkä. Sienitauti iski tähän yksilöön useana kesänä peräkkäin. Yritin ensimmäisellä kerralla hoitaa sitä sumuttamalla siihen laimennettua Lasolia, kuten eräs kasviharrastaja ehdotti. Se ei kuitenkaan tepsinyt. Raskain sydämin leikkasin kaktuksesta saastuneen latvan pois, noin 20 cm. Seuraavana vuonna jouduin jälleen leikkaamaan latvan pois. Kesällä 2011 en enää jättänyt kaktusta ulos sateisella säällä. Opuntia vietti suuren osan kesää sisätiloissa eikä sienitauti enää iskenyt.
Alakuvassa näkyy sienitautitäpliä pylväskaktuksessa, jonka lajia en ehtinyt selvittää ennen kuin jo menetin sen. Ostin tämä kaktuksen noin 30 cm korkeana, se oli melko kallis. Se altistui loppukesällä kasvihuoneessa liian viileälle ja kostealle ilmalle. Sienitäplien lisäksi runkoon ilmaantui laajoja kylmyydestä kertovia vaurioita. Surullisena jouduin poistamaan kaktuksen. Jos vielä löydän saman lajisen kaktuksen, otan sen ajoissa sisälle syksyn kylmistä sadesäistä.
Kaktuskirjoissa sienitauteja kehotetaan hoitamaan "fungicide"-aineilla. En tiedä saako niitä Suomesta; tavallisissa kukkakaupoissa niitä en ole nähnyt. Parasta on ennaltaehkäistä sienitauteja välttämällä altistusta pitkäaikaiselle kylmyydelle ja kosteudelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti