7.11.2011

Kaktusten kasvatus kasvihuoneessa

Suomessa on ainakin muutamia kaktusharrastajia,  joilla on hoidokkejaan varten kasvihuone. Pohjois-Suomessa kasvihuone onkin oiva keino jatkaa kaktusten ulkoilukautta, jos kaktuksia on paljon ja niiden siirtäminen hallaöiden mukaan ulkoa sisälle ja takaisin käy työlääksi.

Itselläni on kolmen vuoden ajan ollut Juliana Compact 5.0 m2 -kasvihuone 6 mm kennolevyllä. Lisävarusteina on kaksi alumiinista kukkapöytää, muoviritilähyllyt päätyseinässä, automaattinen tuuletusluukun avaaja Univent, varjostuspeite, kuplamuovia eristämiseen, Tropic 2000 -lämmitin sekä sääasema. Sääasema tarkoittaa, että kasvihuoneessa on lämpötilaa mittaava laite (ks. valkoinen laite pöydännurkalla keskimmäisessä kuvassa) ja sisätiloissa toinen laite, josta näkee, mikä on kasvihuoneen lämpötila sillä hetkellä. Sääasema on tarpeen lähinnä keväällä ja syksyllä hallaöiden uhatessa.

Kasvihuoneen hyvät puolet:

+ Ulkoilukausi pitenee pari kuukautta. Kaktukset kasvavat paremmin ja kukkivat enemmän.
+ Kennolevy eristää kylmyyttä hyvin. Lämmittimen voi säätää siten, että se käynnistyy, kun lämpötila laskee esim. +3 C asteeseen. Lämmitin jaksaa pitää kasvihuoneen plussan puolella pienellä pakkasellakin. Ilman kasvihuonetta ja lämmitintä kaktukset pitäisi hallaöinä evakuoida sisälle, mikä tarkoittaa parin tunnin kantamista.
+ Kasvihuone tarjoaa sateensuojan.
+ Alumiiniset kukkapöydät ovat hintansa väärti. Ne kestävät suuria taakkoja, ovat kevyitä siirrellä ja helposti puhdistettavissa. Käytän niitä talvella sisätiloissa kaktusten alustana.
+ Automaattinen tuuletusluukun avaaja kannattaa ehdottomasti hankkia.
+ Kasvihuoneessa on mukava istua lämpimässä ja tutkia kaktuskirjoja ja mittailla hoidokkien kasvua.

Huonot puolet:

- Kasvihuone ja tarvikkeet maksavat. Onneksi kyse on kertaluontoisista hankinnoista.
- Kasvihuoneen pystytys ei ole niin helppoa ja nopeaa kuin esitteissä väitetään. Meillä oli kokoamisessa apuna tuttu rakennusalan ammattilainen. Joissakin osissa oli mittavirheitä, niitä piti lyhentää. Pystytykseen meni kolmeen pekkaan pari työpäivää.
- Helteellä pieni kasvihuone kuumenee niin kuumaksi, etteivät kaktukset voi olla siellä. Ne on sijoitettava kuumimmaksi ajaksi jonnekin muualle, missä ilma vaihtuu paremmin.
- Vaikka kennolevyissä on UV-suojaus, kaktuksiin tuli aluksi palovammoja. Hankin varjostusverkon, jota pidän kevään ja alkukesän aurinkoisimpina päivinä kasvihuoneen päällä.
- Kuplamuovi eristää kylmyyttä, mutta muovin ja kennolevyn väliin jää kylmän yön jälkeen kosteutta, joka on kaktuksille vahingollista. Kosteus voi aiheuttaa sienitauteja. Viime syksynä en enää käyttänyt kuplamuovieristystä, vaan otin kaktukset melko aikaisin sisätiloihin. Keväällä kuplamuovin käyttö kuitenkin tuntuu järkevältä.
- Kasvihuoneessa ei voi kaktusten lisäksi viljellä esimerkiksi tomaatteja, koska siitä aiheutuisi kosteutta. Kasvihuone on näin ollen "hyödytön" ja palvelee ainoastaan kaktusharrastusta.
- Ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä, joten kasvihuoneen ja sähköllä toimivan lämpöpuhaltimen hiilijalanjälki huolestuttaa minua. Lohduttaudun sillä, että kaktusten ansiosta pidämme talvella huonelämpötilan alhaisena: kaktusten talvetushuoneessa noin +15 C, muissa huoneissa noin 18 - 19 C. Lisäksi yritämme muuten elää ekologisesti; emme esimerkiksi autoile. Ja aina, kun annan kaktuksenpoikasia jollekulle, neuvon häntäkin laskemaan sisälämpötilaa talvella kaktusten hyvinvoinnin nimessä - joten ehkä kaktuksilla voi edistää energiansäästöä sitä kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti