10.5.2012

Äitienpäiväkaktus

Äitienpäivän kaktukseksi sopii oheisen kuvan Rebutia muscula -yksilö. Se oli nuorempana pysty pallura ja kukki runsaasti. Sitten se teki rungon täydeltä poikasia, ja kun poistin poikaset, se teki heti uudet. Toinen poikassatsi on kuvassa matalassa astiassa. Poikaset on kierrettävä emosta varoen irti, sillä niissä on valmiina pieni juurentynkä. Poikasten irrottamisen jälkeen emokaktus puhkesi kukkaan. Luultavasti kukinnan jälkeen sen varsi täyttyy taas poikasista. Ehkä emokasvi on painunut kumaraiseksi ja ohueksi hoitovirheen takia, mutta symboloikoon se tässä kuitenkin äitiyden rasitusta.

Rebutia musculan poikaset kukkivat jo pienenä. Oheisessa kuvassa on edellisen poikassatsin yksilö. Se kukki viime kesänä ollessaan vain muutaman sentin läpimittainen, ja nyt kukkaa on tulossa vähäiseen varteen nähden roppakaupalla. Erittäin hyvä kaktuslaji siis.

Kevätkukkijoihin kuuluu myös kultakukkainen Parodia chrysacanthion. Siihen avautuu ensin yksi, sitten useita keltaisia pikku kukkia päälaen keskelle. Menetin kaksi aiempaa Parodia chrysacanthion -yksilöäni ilmeisesti liikakastelun takia. Nyt olen oppinut kastelemaan lajia varovaisemmin. Kaktus on yhteisastiassa, muovisessa pesuvadissa, ja kastelen sen nurkkausta niukemmin kuin muita astiassa olevia kaktuksia. Kun epäonnistun jonkun kaktuslajin hoitamisessa, hyvin usein hankin uuden yksilön ja yritän uudestaan.

Hyvää äitienpäivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti