4.3.2012

Kaktusten lisäys siemenistä

Kokeilen nyt ensimmäistä kertaa kasvattaa kaktuksia siemenistä. Aiemmin en ole sitä yrittänyt, koska siemenviljelmät vievät tilaa ja koska kaktuksen taimet ovat halpoja. Kaupoista saa kaktusten siemensekoituksia, mutta niistä ei tiedä etukäteen, mitä kaktuksia saa. Siksi irrotin pinseteillä siemenkotia niistä omista kaktuksistani, jotka mielestäni ovat eniten lisäämisen arvoisia: Rebutia deminuta, Rebutia senilis, Parodia scopa, Ferocactus setispinus ja Escobaria tuberculosa. Kaikki nämä ovat kukkineet hoidossani, mutta niitä näkee harvoin myytävänä.

Sovelsin ohjeita, jotka Esko Puupponen antaa teoksessaan "Harrastajan mehikasvikirja" (1962). Se on ainoa suomalaisen tekemä perusteellinen kaktuskirja. Laitoin pieniin astioihin kaktusmultaa ja kastelin mullan. Sirottelin siemenet mullan pinnalle. Isojen siementen päälle ripottelin hieman multaa, pikkuruiset siemenet jätin peittelemättä. Sumutin mullan vielä ylhäältäpäin. Peitin ruukut tuorekelmulla (Puupponen kylläkin kehottaa peittämään saviruukut lasilla). Laitoin ruukut lämpimään paikkaan ikkunalaudalle patterin päälle. Nähtäväksi jää, itääkö mikään!

Kaktusten kylvöohjeita on British Cactus & succulent Societyn nettisivuilla täällä

1 kommentti:

 1. Minun olisi tarkoitus kasvattaa 3-4 eri kaktuslajia, ihan mielenkiinnosta. Tässä harrastuksessa ei tarvitse hosua, ja kaktuksilla on muutenkin hyvä asenne. Ei pienestä valita ja kovin hartaasti ne kasvavat.

  - Peruvian Torch
  - San Pedro
  - Lophophora (2 eri alalajia)

  Kiitos idätys-vinkeistä ja laitahan kuvia kehiin.. ;)

  VastaaPoista