27.2.2012

Mullanvaihto

Maalis-huhtikuu on parasta mullanvaihtoaikaa kaktuksille. Jos kaktus aloittelee kukintaa, vaihda multa vasta kukinnan jälkeen. Kaktuksille ei ole välttämätöntä vaihtaa multaa joka vuosi, mutta mullanvaihto saa nuoret kaktukset kasvamaan nopeammin. Mullanvaihto tarjoaa myös tilaisuuden tarkastaa kaktuksen kunto juuristoa myöten. Kookkaille yksilöille riittää pintamullan vaihto. Mullanvaihdossa tarvitaan
  • kaktusmultaa
  • halutessasi voit laittaa vaativimmille lajeille kaktusmullan sekaan tiilensiruja, kaupassa myytäviä savipallosia, vermikuliittia ja perliittiä saadaksesi aikaan mineraalipitoisemman, kuivempana pysyvän mullan
  • ruukkuja
  • ruukun pohjalle salaojitukseksi saviruukun sirpaleita, lecasoraa, savipallosia tai tiilensiruja
  • paksut käsineet
  • pinsetit, koska piikkejä joutuu kuitenkin nyppimään käsistään; kosmetiikkaosastolla myytävät kulmakarvapinsetit käyvät hyvin
  • sanomalehteä pöydän suojaksi
  • paperikassi, ämpäri tms. johon voi kipata vanhan mullan
  • halutessa vanhasta mullasta voi siivilöidä marjanperkaussiivilän avulla talteen savipalloset, koristekivet yms.; siivilöinti tosin levittää hienoa multapölyä.
Anna kaktuksille hiukkasen vettä viikko ennen mullanvaihtoa. Multaa vaihtaessa mullan tulee olla kuivaa. Mullanvaihdon jälkeen kaktuksia ei saa heti kastella - se olisi shokki juuri talviunilta heränneille kasveille. On maltettava odottaa noin viikko ennen kastelua. Kastelun lykkääminen edistää juurten muodostumista. Kun sitten kastelet, kastele säästeliäästi, sillä keväällä kaktukset on varovasti totutettava kasteluun talven kuivan kauden jälkeen.

Pienet kaktukset usein irtoavat ruukustaan, kun ruukkua kallistaa ja varovasti vetää kaktusta. Jos kaktus ei heti irtoa, älä vedä väkivalloin, vaan irrottele multapaakkua ruukun seinämistä esimerkiksi lusikan avulla. Kun saat kaktuksen pois ruukusta, naputtele multapaakkua lusikalla tai kädellä niin, että suuri osa vanhasta mullasta karisee pois. Varo katkomasta juuria kovin paljon. Älä istuta kaktusta liian väljään ruukkuun - isoon ruukkuun kaadat todennäköisesti paljon vettä, ja jos juuristo kuitenkin on pieni, liikakastelu uhkaa. Laita uuden ruukun pohjareikien päälle ruukunsirpaleita, ettei multa valu pois. Jos pohjassa on paljon reikiä, leikkaa sanomalehdestä ruukun pohjan muotoinen palanen ja laita se alimmaiseksi. Laita sitten pohjalle parin sentin salaojitus.

Laita salaojituksen päälle hieman multaa, asettele sitten kaktus sopivalle korkeudelle siten, että tuet toisella kädellä kaktusta ja toisella kädellä lusikoit multaa kaktuksen vapaana roikkuvien juurien lomaan. Jos kaktus on suuri, voit käyttää tässä toista henkilöä avustajana tai tukea kaktuksen sopivalle korkeudelle esimerkiksi laittamalla kaksi kukkakeppiä ristiin ruukun sisälle, niin että multapaakku lepää niiden varassa, kun täytät ruukun alaosan mullalla.

On tärkeää, ettei kaktusta istuteta liian syvälle - juurenniskan pitää jäädä ilmavasti pinnalle, muuten koituu mätänemisriski. Jätä ruukun yläosaan parin sentin kasteluvara. Jos kaktuksen piikistö multaantuu operaatiossa, voit puhdistaa sen puhaltamalla tai pensselin/pullasudin avulla tai imuroimalla sitä varovasti. Samalla tulee puhdistetuksi kaktukseen talven aikana kertynyt pöly.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti