5.12.2011

Lähteet ja kirjallisuutta

Internet-sivut

www.mammillarias.net - hyvä Mammillarioihin erikoistunut sivusto
cactiguide.com - esitellyistä lajeista useita kuvia, mikä helpottaa tunnistamista
www.desert-tropicals.com/Plants/Cactaceae/ - ohjeet eivät päde Suomessa, mutta tunnistuksessa voi käyttää
www.kadasgarden.com

Kokeile myös Googlea: kirjoita hakukenttään kaktuksen nimi lainausmerkkien sisään, esim. "Cleistocactus strausii" ja paina sitten sivun yläosasta kohtaa Kuvahaku. Kaikki esille tulevat kuvat eivät esitä haluttua lajia, mutta alkupäässä yleensä on hyviä kuvia.

Lehtiartikkelit

Ritanen-Närhi, Paula: Aavikon aarteet. Kotiliesi 2/2010, 58-61. Pohjalaisen kaktusharrastajan haastattelu.
Tuisku, Teija: Kaktus poikineen. Kotipuutarha 1/2006, 22-28. Pohjalaisen kaktusharrastajan haastattelu.
Tynys, Outi: Mullanvaihto on turhaa! Kotipuutarha 1/2012, 36-39. Asikkalalaisen kaktusharrastajan haastattelu.
Tynys, Outi: Piikkien pauloissa. Kotipuutarha 7/2007, 38-41. Taipalsaarelaisen kaktusharrastajan haastattelu.
Valste, Juha: Aavikko kukkii. Suomen Luonto 3/2009, 60-66. Kaktuksia Lounais-Yhdysvalloissa.

Kirjat

Kirjoissa annetuissa kaktusten hoito-ohjeissa on suuria eroja sen mukaan, millainen ilmasto kirjoittajan kotimaassa vallitsee. Mielestäni luotettavimpia ohjeita annetaan suomalaisissa, ruotsalaisissa ja saksalaisissa teoksissa. Näissä huomioidaan kylmä, kostea talvi. Englantilaisten ja yhdysvaltalaisten opaskirjojen ohjeisiin on suhtauduttava varauksella. Jos esimerkiksi väitetään, että kaktus kestää talvetuksen ulkona, se on eri asia Iso-Britanniassa kuin Suomessa. Jos kaktus kehotetaan pitämään puolivarjossa, se voi Suomen kesässä silti viihtyä aurinkoisella paikalla.

Furusjö, Maja-Lisa (1982). Kaktukset. WSOY. - Selkeä, hyvin kuvitettu teos. Ruotsalaisen kirjoittajan ohjeita voi Suomessakin luottavaisena noudattaa, sillä ilmasto on samantyyppinen.
Hecht, Hans (1982). Kaktuskirja. Tammi. - Hyvä perusteos aloittelijalle.
Hecht, Hans (1994). Cacti and succulents. - Hechtin valtti ovat tarkat erikoisohjeet niin tässä kuin edellisessäkin teoksessa.
Herbel, Dieter (1980). Kaktusar. - Kaktusten taksonomian osalta vanhentunut, mutta muuten hyvä teos. Sisältää mm. kaktusten kasvattajan vuosikalenterin (mitä pitää tehdä missäkin kuussa) sekä tietoa kuuluisista kaktustutkijoista.
Hewitt, Terry (1994). The complete book of cacti & succulents. - Kelpo teos, joskin monista kaktuksista on kuva vain suoraan ylhäältä päin, mikä on visuaalisesti kaunista, mutta tunnistamisen kannalta hankalaa.
Kukkiva kotini : 8 Kaktukset ja mehikasvit. - Teos on kansio, johon on koottu vuosina 1985 - 1991 ilmestyneen Kukkiva kotini -julkaisun kortit nro 322 - 422. Perusteellisia lajikohtaisia hoito-ohjeita.
Kunte, Libor & Subík, Rudolf (2004). The complete encyclopedia of cacti. - Lajit esitellään maittain (Meksiko, USA, Peru jne.). Teos auttaa ymmärtämään, millaiset kaktukset ovat sopeutuneet mihinkin ympäristöön. Valokuvia 600, sisältää mm. kuvapareja viljellyistä ja luonnossa kasvavista yksilöistä.
Lamb, Brian (1991). Letts guide to the cacti of the world.
Lipponen, Visa (2001). Kodin kukoistavat kasvit. WSOY. - Esiteltyjä kaktuslajeja ei ole paljon, mutta ohjeet ovat perusteelliset ja Suomen oloihin sopivat. Mammillarioista annetaan yleisohjeet.
Neer, Jan van der (2008). Vsjo o kaktusah. - Hakuteos avuksi tunnistamiseen. En osaa venäjää, mutta ostin tämän teoksen Venäjän-matkalla, koska se oli edullinen ja koska kaktusten nimet on kirjoitettu myös latinalaisin aakkosin. Teos on julkaistu englanniksi nimellä All about cacti.
Poom, Harri: Kaktused kääbustest hiiglasteni (2012). - Vironkielinen teos. Suomalaisen harrastajan kannalta lähialueiden kaktuskirjallisuus on tutustumisen arvoista samantyyppisten ilmasto-olojen takia.
Preston-Mafham, Rod & Ken (1996). Cacti : the illustrated dictionary. Erittäin hyvä hakuteos avuksi tunnistamiseen, tosin sisältää lähinnä matalia lajikkeita eikä ollenkaan esim. opuntioita.
Preston-Mafham, Ken (2007). 500 cacti : species and varieties in cultivation. - Pienikokoisiin kaktuksiin keskittyvä hyvä opas. Paljon mm. Mammillarioita, sen sijaan Cereus- ja Opuntia-lajikkeita ei juuri lainkaan.
Puupponen, Esko (1962). Harrastajan mehikasvikirja. - Suomalaisen asiantuntijan teos.
Slaba, Rudolf (1992). The illustrated guide to cacti. - Piirroskuvitus on yllättävän kätevä tunnistamisen kannalta.
Smith, Gideon F. (2006). Cacti and succulents. Ohjeet eivät valitettavasti oikein sovi Suomen oloihin.
Starosta, Paul (1998). Cacti. Kuvat Paul Starosta, teksti Vincent Cerutti. Kaktukset valokuvataiteen kannalta. Hyviä lähikuvia tunnistuksen avuksi. Lopussa yleisohjeet kaktusten kasvatuksesta.
Zaletajeva, I. (1978). Raamat kaktustest. Löytö virolaisesta divarista. Kuvaliite. Ulkonaisesti vaatimaton teos, mutta se, mitä olen tekstistä ymmärtänyt, on vankkaa asiaa. Teos on käännös venäjän kielestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti