10.10.2012

Liikakasteltu Rebutia

Kaktusten kantamisessa kesäpaikasta talvetuspaikkaan on se hyvä puoli, että silloin tulee tarkastettua kaikki kasvit. Kaktuksethan eivät nuupahda kuten muut viherkasvit, joten vaurioiden havaitseminen voi kestää kauan. Hoito voi olla liian myöhäistä, kun hoitaja vihdoin havaitsee kaktuksen ahdingon.

Kuvassa näkyvästä Rebutia-rykelmästä osa on mädäntynyt. Mätä osa erottuu vaaleana. Vaurio on syntynyt melko hiljattain, koska mädästä osasta sojottaa vielä kukkien jäämiä. Syynä mätänemiseen lienee liikakastelu yhdistettynä siihen, että tämä puoli kaktusta on ollut nurkan puolella varjossa. Juuret eivät sillä puolella ole kuivuneet kastelun jälkeen. Rebutiat eivät ole erityisen herkkiä liikakastelulle, mutta kosteus ja varjo on ollut tuhoisa yhdistelmä.

Mädäntynyt osa irtosi helposti käsin nyppäisemällä, loput riekaleet irroitin terävällä veitsellä. Muu osa kaktuksesta vaikutti terveeltä. Sumutin poistetun osan jättämän kuopan Bio-Kill-tuholaistorjunta-aineella villakilpikirvojen varalta ja täytin kuopan ruukun pintamullasta kaapimallani kuivalla mullalla. Uutta multaa ei syksyllä pidä mennä antamaan. Vettä ei myöskään pidä antaa. Vein astian talvetuspaikkaan ja käänsin vaurioituneen kohdan ikkunaan päin, jotta arpi kuivuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti