28.8.2012

Elokuun lopun kukkia

Syyskuu lähestyy, mutta kasvihuone on yllättäen täynnä nuppua pukkaavia kaktuksia. Nyt jännittää, ehtivätkö ne kaikki kukkia vielä.

Yläkuvassa vasemmassa reunassa puoliksi näkyvä Leuchtenbergia principis kyhäilee kolmea kukkaa - se kukki jo kertaalleen, kunpa nämäkin nuput ehtisivät aueta! Myös peräseinän alemmalla hyllyllä "häntiään" roikottava Hildewintera aureispina päätti kukkia toiseen kertaan, nuput ovat tekeillä. Kaktus myös puskee kolmea uutta versoa niin, että ruukussa asuvat muut kaverit ovat hätää kärsimässä. Ensi keväänä Hildewintera pääsee isompiin tiloihin, näin loppukesällä sitä ei enää voi ruukuttaa.

Mammillarioihin ei juurikaan tule kiinnitettyä huomiota, koska  niiden nuppujen kehittymiseen ei liity jännitysmomenttia. Ne nyt vain kukkivat melkeinpä läpi kesän siitä isompaa numeroa tekemättä. Yläkuvassa keskellä vaaleanpunaisin kukin kukkii Mammillaria polythele. Yläkuvan oikeassa laidassa turkoosissa ämpärissä on Stetsonia coryne. Siitä on tullut yksi lellikeistäni, koska se kasvaa kiltisti ja reagoi hoitotoimenpiteisiin suopeasti. Se oli noin 15 cm korkea, kun ostin sen vuonna 2007, nyt viisi vuotta myöhemmin se on 58-senttinen.

Keskimmäisessä kuvassa oleva Parodia ottonis ei ole aiemmin kukkinut. Toivon hartaasti, että nuput ehtivät aueta. Kaktus on tänä kesänä kasvanut paljon ja tehnyt juurelleen pari poikasta. Alimmassa kuvassa oleva Gymnocalycium baldianum on tehnyt huikean monta nuppua. Aikookohan se oikeasti avata nuput, vai lupaileeko vain?

Tämän kesän kukkamenestyksen syynä lienee se, että ensinnäkin monet kaktuksista ovat nyt saavuttaneet kukkimisiän, ja toiseksi olen aiemmista kesistä poiketen pitänyt kaktukset sisällä kasvihuoneessa myös lämpimällä säällä. Käynti Tarton kasvitieteellisessä puutarhassa opetti, että kaktukset voi pitää todella lämpimissä oloissa. Olen nyt loppukesällä myös kastellut kaktuksia aiempia vuosia tiuhemmin rohkaistakseni niitä saattamaan loppuun kukkimisprojektinsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti