9.1.2012

Kaktuskokoelmat osa 9

Taipalsaarelainen kaktusharrastaja kertoi kaktuksistaan Kotipuutarha-lehdessä 7/2007 s. 38-41. Artikkelin nettiversio löytyy täältä.

Haastatellun kaktusharrastajan mukaan saviruukku on kaktuksille paras, sillä muoviastioissa juuriston lämpötila nousee liian korkeaksi. Ohje varmaankin pätee hänen taipalsaarelaisella eteläpihallaan, mutta ei minun pohjoissuomalaisella länsipihallani. Muoviruukut ovat mielestäni useimmissa tapauksissa parempia: ne ovat kevyitä ja lämpimiä. Siitä olen samaa mieltä, että saviruukut ovat kauniimman näköisiä.

Artikkelin kaktusharrastaja myös kastelee kaktuksiaan eri tyylillä kuin minä. Hän kastelee helteillä parikin kertaa viikossa, minä en koskaan kastele aikuisia kaktuksia niin usein. Hänen kaktuksensa näyttävät kuitenkin hyväkuntoisilta ja kukkivatkin, joten kastelutyyli sopii niiden olosuhteisiin. Tämä on osoitus siitä, miten vaikea on antaa täsmällisiä kasteluohjeita - se riippuu kasvupaikasta, ruukusta, säästä, pihan ilmansuunnasta...

Artikkelin kuvituksessa olevaa punakukkaista rykelmäkaktusta väitetään syyläkaktukseksi (eli Mammillariaksi), mutta se on jokin Rebutia-lajike. Rebutioiden nystermät ovat matalampia kuin Mammillarioiden. Toisessa kuvassa oleva "päärynänmallinen" valkokukkainen kaktus on Echinopsis subdenudata. Minullakin on niitä monta.

Artikkelin kaktusharrastajan hoidokit ovat talviteloilla yli seitsemän kuukautta. Se kuulostaa hirmuisen pitkältä ajalta. Tosin artikkelissa sanotaan, että kaktukset ovat kastelematta "muutaman kuukauden ajan", joten koko talvikausi ei liene vedetön. Itselläni kaktukset ovat tänä talvena olleet nyt neljä kuukautta talvilevossa täysin ilman vettä (lukuun ottamatta Cleistocactus strausii -kaktusta ja muutamaa muuta). Huomenna antaa ainakin osalle kaktuksista pikku vesitilkkasen, koska talvetuslämpötila on ollut niinkin korkea kuin +13 C, alkusyksystä enemmänkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti