Uusien kaktusten kotouttaminen omaan kokoelmaan - minun käytäntöni
Kun hankin tai saan uusia kasveja kaktuskokoelmaani, menettelen seuraavasti - esimerkkinä kuvan kaksi pikkukaktusta, jotka ostin:
1. Jokainen kaktus saa juoksevan numeron, joka on ikään kuin sosiaaliturvatunnus. Minulla on mappi, jossa on kartuntaluettelo kaktuksistani. Katson sieltä, monesko kaktus on kyseessä. Kuvan kaktukset saivat numerot 247 ja 248. Kokoelmassani ei ole näin monta kaktusta, sillä luetteloon sisältyvät myös kaktukset, jotka ovat menehtyneet tai jotka olen antanut pois. Luettelossa on seuraavat tiedot: kaktuksen numero, latinalainen nimi (jos se on tiedossa), ostoaika, ostopaikka, hinta ja kaktuksen koko ostohetkellä (pieni/suuri). Kun kaktus poistuu kokoelmastani, myös siitä tulee luetteloon merkintä (kuolinsyy tai kenelle kaktus on annettu).
2. Minulla on myös kortisto, jossa on jokaiselle kaktukselle oma A5-kokoinen kortti. Esimerkkinä Echinocactus grusonii -yksilön kortti. Kortin toiselle puolelle tulee lajin hoito-ohjeita eri kirjoista kerättynä. Hoito-ohjeet poikkeavat usein toisistaan, korttiin kirjattuna niitä voi vertailla keskenään. Toiselle puolelle korttia tulee kyseisen kaktuksen numero sekä yksilökohtaiset tiedot: mistä kaktus on ostettu ja milloin, ruukutusajankohta, kukkimisajankohta, pituuskasvun seuranta, villakilpikirvojen myrkytys, havaintoja voinnista yms. Printtaan yksilötietojen yhteyteen pikkukuvan kaktuksesta, jolloin oikean kaktuksen kortti löytyy nopeasti. Jos samaa kaktuslajia on useampi yksilö, kirjaan yleiset lajitiedot vain numerojärjestyksessä ensimmäisenä olevan kaktuksen korttiin.
3. Kaktus saa ruukkuunsa muovitikun, johon olen tussilla merkannut kaktuksen numeron. Teen toisesta päästään teräväkärkisiä muovitikkuja margariinirasioista leikkaamalla. Numeron voi merkitä myös ruukun kylkeen teipattuun maalarinteippiin.
4. Lisäksi minulla on valokuvamappi kaktuksista. Mapin avulla on hauska seurata kaktusten kasvua. Kukinta pitää tietenkin ikuistaa, ainakin muutamana ensimmäisenä vuonna.
5. Yleensä ruukutan uudet tulokkaat pian isompaan ruukkuun, ei kuitenkaan vielä muiden kanssa samaan ruukkuun, ennen kuin olen varma, ettei tulokkaissa ole ötököitä. Nyt on kuitenkin vielä talviaika, joten ruukutan tulokkaat vasta myöhemmin.
6. Yläkuvan kaktuksista vasemmanpuoleinen on varmaankin aika nopeasti tunnistettavissa. Se on jokin Mammillaria-lajike. Oikeanpuoleinen sen sijaan näyttää vaikeammalta tunnistettavalta. Taidan odottaa, että se hieman kasvaa, ennen kuin yritän tunnistamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti