Lajinmääritys ei ole täysin varma. Gymnocalycium-lajeja on satakunta eikä lajinmääritys ole helppoa. Tällä yksilöllä on 12 särmää. Sivupiikkejä on 7, keskipiikkejä 0. G. schickendantzii on kotoisin Argentiinasta ja kasvaa 10 cm läpimittaiseksi (desert-tropicals.com).
Hoito: Kuvan yksilö on ollut minulla viisi vuotta. Se on sinä aikana kasvanut korkeudeltaan 3 cm:stä noin 5 cm:iin ja leveydeltään 5.5 cm:stä noin 8 cm:iin. Hoidossa ei ole ollut ongelmia. Kaktus kukki ensimmäistä kertaa heinäkuussa 2012, jolloin se oli ainakin 6-vuotias. Alkukesän koleus sai sen panttaamaan nuppua, mutta kun siirsin sen lämpimiin oloihin kasvihuoneeseen, se puhkesi kukkaan. Kukka on valkea, terälehtien päissä on rusehtavaa väriä. Kukka on pysynyt auki jo viitisen päivää, mutta pilvisellä säällä se sulkeutuu. Cactiguide.com-sivuston mukaan kukat voivat olla punaiset tai valkeat.
Sijoituspaikka: Aurinkoinen tai puolivarjo. Gymnocalyciumit eivät yleensä pidä paahteesta, mutta desert-tropicals.com-sivuston mukaan G. schickendantzii kestää täyttäkin aurinkoa. Saman sivuston mukaan laji kestää lepotilassa jopa -12 C; en kuitenkaan kehota jättämään kaktusta tietoisesti pakkaseen. Talvetus viileässä 5 - 10 C (Hecht 1982).
Kastelu: Kohtalainen. Huomioi kaktuksen pieni koko. Talvi kuivana.
Multa: Normaali kaktusmulta. Hecht (1994) kehottaa käyttämään Gymnocalyciumien mullassa 2/3 humusta, joten kaktusmultaan voi lisätä hieman tavallista kukkamultaa. Savikokkareitakin voi hieman lisätä. Kuvan yksilö kasvaa yhteisistutuksessa muiden puolivarjoon tyytyvien lajien kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti